Ефірна олія евкаліпта

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 0.0/10 (0 голоси)

Ефірна олія евкаліпта.Ефірна олія евкаліпта – відомий засіб, що використовується для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів. Однак у евкаліптової олії є маса інших корисних властивостей, завдяки яким її широко використовують в ароматерапії і косметології. Давайте докладніше зупинимося на деяких властивості олії евкаліпта.

Ефірну олію евкаліпта отримують з листя різних різновидів евкаліптової дерева шляхом перегонки з водою. Залежно від того, яка саме різновид евкаліпта була використана при виробництві олії, олія евкаліпта розділяється на сорти, які можуть відрізнятися кольором і ароматом. Так, аромат різних сортів олії може мати цитрусовий, або легкий м’ятний відтінок. Однак фармакологічні властивості різних сортів масла схожі.

Перегляньте публікацію - Пасхальна вишивка, в цій статті Ви знайдете цікаву інформацію та поради, які стануть Вам у пригоді.

Ефірна олія евкаліпта

Найвідоміший спосіб застосування олії евкаліпта – полоскання і гарячі і холодні інгаляції при інфекційно-запальних захворюваннях горла і верхніх дихальних шляхів (кашлі, застуді, грипі, бронхіті, ангіні, синуситі, риніті, тонзиліті, ларингіт). Завдяки своїм бактерицидними властивостями ефірна олія евкаліпта допомагає швидко і ефективно впоратися із запаленням. До того ж, вона має жарознижуючу і потогінну дію.

Ароматизація повітря евкаліптовим маслом – відмінний спосіб профілактики інфекційних захворювань. Ще аромат цього масла дезодорує повітря в приміщенні і відлякує комах.

Ефірна олія евкаліпта.

Як і всі інші ефірні масла, олія евкаліпта має антисептичний та ранозагоювальний ефект. Тому його використовують зовнішньо у вигляді аплікацій і компресів для лікування опіків, обмороження, ран і інших уражень шкіри і слизових оболонок.

Також це масло можна наносити на шкіру при оперізувальному лишаї, кору, вітряній віспі, герпесі. Ще одна сфера зовнішнього застосування олії евкаліпта – зняття м’язової напруги після фізичних навантажень і усунення набряків і болі в суглобах при артритах.

Але і цим сфера застосування олії евкаліпта не обмежується. Вона має загальнозміцнюючий і імунномодулюючий вплив. Ванни і спринцювання з евкаліптовим маслом використовуються при лікуванні запальних захворювань сечостатевої системи.

В косметології евкаліптову олію використовують для догляду за проблемною шкірою, збагачуючих кремах, тоніках і інших косметичних засобах. Вона допомагає боротися з вугревою висипкою, гіперпігментацією, розширеними порами. Також можна додавати масло евкаліпта в шампуні, бальзами для волосся для боротьби з лупою і зміцнення волосся.

В ароматерапії олію евкаліпта використовують для боротьби з сонливістю і підвищеною стомлюваністю, перепадами настрою і емоційними переживаннями. Її аромат особливо корисний у період сесій і дедлайнів, так як це ефірна олія допомагає пробудити резервні сили організму, підвищити концентрацію уваги, поліпшити розумову діяльність, «підштовхнути» логічне мислення. Також аромат олії евкаліпта допоможе позбутися головного болю, викликаного втомою і задухою.

Як використовують ефірну олію евкаліпта в ароматерапії? Ось перелік основних способів застосування евкаліптової олії з вказівкою дозування:

Радимо прочитати також

Як підібрати диски на автомобіль про Як підібрати диски на автомобіль.
  • аромалампа: 2-5 к. на 15 кв. м. площі приміщення
  • аромамедальйон: 2-3 к.
  • аромаванна: 4-7 к. на емульгатор (молоко, сіль і т. п.)
  • масаж: 7-10 к. на 10 мл транспортного масла
  • інгаляції: 1-2 к. при тривалості процедури 4-7 хвилин
  • компреси і полоскання: 10-15 к. на 1 склянку води
  • спринцювання: 3-5 к. і 0,5 ч. л. соди на 1 склянку води
  • розтирання грудях при застуді, грипі, бронхіті: 0,5-2 мл на 25 мл мигдалевого масла
  • збагачення косметичних засобів: 3-10 к. на 5-10 мл засобу.

Це масло можна використовувати в поєднанні з іншими ефірними маслами. Компліментарним (доповнюючих) ароматом є аромат олії неролі. Також евкаліптова олія добре поєднується з цитрусовими маслами (апельсина, лимона, гіркого апельсина, петітгрейна), лавандовим, сосновим, кедровим, розмариновою, а також з маслом кмину, рожевого дерева, майорану, кедра, пеларгонії (герані), ветивера.

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 0.0/10 (0 голоси)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>