Ефірне масло бергамоту

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 6.0/10 (2 голоси)

Ефірне масло бергамоту.Ефірна олія бергамоту відома в першу чергу тим, що вона використовується для ароматизації чаю (приміром, одного з найбільш відомих сортів ароматизованого чаю Earl Grey). Однак у бергамотової олії є і маса інших сфер застосування завдяки її корисним властивостям.

Ефірне масло бергамоту

Бергамот (апельсин-бергамот) – це цитрусова рослина, гібрид цитрону і апельсина. Його батьківщиною вважається південно-східна Азія, проте вперше культивувати бергамот почали в італійському місті Бергамо, завдяки чому він і отримав таку назву (принаймні, так говорить одна з версій).

Перегляньте публікацію - Орхідея ванда, в цій статті Ви знайдете цікаву інформацію та поради, які стануть Вам у пригоді.

Ефірна олія бергамоту видобувається з листя, квіток і шкірки зрілих плодів бергамоту методом холодного пресування. Вона являє собою рухливу жовто-зелену рідину з гіркуватим смаком і свіжим, терпким запахом плодів бергамоту.

Використання бергамотового масла

Бергамотове масло широко використовується в медицині, ароматерапії і косметології. Як і інші ефірні масла, воно має антисептичну, протизапальну, ранозагоювальну і протигрибкову дію. Тому масло бергамоту використовують для лікування захворювань шкіри (екзема, псоріаз, гнійники, вугровий висип, себорея, герпес, подразнення шкіри), а також стоматиту.

Також бергамотове масло має жарознижуючий, відхаркувальний та болезаспокійливий ефект, тому його застосовують для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів (ангіни, бронхіту, запалення носових пазух і носоглотки).

Ефірне масло бергамоту.

Корисні властивості масла бергамоту

Корисні властивості масла бергамоту включають також антиспазматичну, антиоксидантну, жовчогінну, протиглисну дію. Список хвороб, для лікування яких можна використовувати це ефірне масло, включає функціональні порушення роботи ШКТ (втрата апетиту, болі в шлунку, кишкові кольки), цистит, розлади сексуальної сфери, варикозне розширення вен.

В ароматерапії масло бергамоту використовують для боротьби з неврозами, депресією, стресами, тривожністю: його аромат має антидепресивний і заспокійливий ефект. Також бергамотове масло вважається афродізіаком, стимулюючим сексуальну активність.

У косметології бергамотове ефірне масло використовують в основному для догляду за жирною і комбінованою шкірою: вона нормалізує діяльність потових і сальних залоз, звужує пори, знімає запалення, а також допомагає освітлити шкіру. Також можна використовувати цю олію для догляду за волоссям, вона зміцнює їх і допомагає боротися з лупою.

Важливо пам’ятати, що масло бергамоту, як і інші цитрусові ефірні олії, має фотосенсибілізуючий ефект, тобто підвищує чутливість шкіри до ультрафіолетового випромінювання. У виробництві косметики це властивість бергамотової олії використовують при виготовленні кремів для засмаги.

Однак самостійно додавати це ефірне масло в засоби для засмаги не рекомендуємо: є ризик заробити фотоалергію або сонячний опік. З цієї ж причини не можна знаходитися під прямими сонячними променями після нанесення масла бергамоту на шкіру.

Як і в яких дозах застосовується масло бергамоту?

Ось перелік основних способів застосування бергамотової олії:

в аромалампах: 3-7 к. на 15 кв. м. приміщення-

  • у аромакулонах: 1-2.
  • у аромаваннах: 3-5 к. на емульгатор (вершки, молоко, морська сіль і т. п.)
  • для інгаляцій: 1-5 к.
  • для збагачення косметичних засобів: 1-3 к. на 10 мл основи
  • для масажу: 2-5 к. на 10 мл транспортного масла
  • для полоскань: 3 к. на 1 ст. води
  • для холодних компресів: 10 к. на 1 склянку води.

В ароматерапії бергамотове ефірне масло часто використовують в комбінації з іншими ефірними маслами, особливо воно добре поєднується з маслами рожевого дерева, евкаліпта, ромашки, герані, пачулі, пальмарози, неролі, ялівцю, майорану, лимона, лаванди, коріандру, кипариса, іланг-ілангу, жасмину.

Радимо прочитати також

Як пити вермут про Як пити вермут.

Не варто забувати, що у бергамотової олії є свої протипоказання. Не можна використовувати її при індивідуальній непереносимості, також використання цього масла не рекомендовано дітям, вагітним жінкам і епілептикам

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 6.0/10 (2 голоси)
Ефірне масло бергамоту, 6.0 з 10 (основано на 2 оцінках)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>