Застосування олії чорного кмину

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 0.0/10 (0 голоси)

Застосування олії чорного кмину.Насіння чорного кмину використовуються в якості спеції з давніх часів. Проте останнім часом все частіше використовують у лікувальних цілях олію з насіння цієї рослини. Яке застосування олії чорного кмину в медицині?

Як застосувують олію чорного кмину в медицині?

Для початку давайте розберемося, що це за рослина таке – чорний кмин. Насправді це і не кмин зовсім. Кмин звичайний, який ми звикли використовувати як спеція, відноситься до сімейства Зонтичні, а чорний кмин – до сімейства Лютіковi. Інші назви цієї рослини – римський коріандр, калинджи, нігелла, сейдана, чорнушка.

Перегляньте публікацію - Як зробити намисто з бісеру, в цій статті Ви знайдете цікаву інформацію та поради, які стануть Вам у пригоді.

Батьківщина чорного кмину – Середземномор’я і Південно-Західна Азія, але зараз культивують його практично по всьому світу, зокрема, в Малій Азії, на Кавказі і Балканському півострові.

Застосування олії чорного кмину в медицині

Застосування олії чорного кмину має довгу історію: перша згадка про це рослині є ще в Старому Завіті, і вже тоді – три тисячі років тому – люди знали про цілющі властивості калинджи. В Азії, Африці і на Близькому Сході чернушку використовували для лікування захворювань серцево-судинної і дихальної систем, кишечника, шлунку, печінки і нирок, а також для підвищення імунітету і як загальнозміцнюючий засіб.

Масло чорного кмину містить комплекс ненасичених жирних кислот, амінокислоти (у тому числі незамінні), каротиноїди, вітаміни С, D, E і групи В, різні мікро – та макроелементи, флавоноїди, фітостероли, полі – і моносахаридів і ряд інших корисних для організму речовин. Його застосовують як всередину, так і назовні, а також у вигляді інгаляцій (при захворюваннях дихальних шляхів).

Отже, для лікування яких захворювань використовують масло чорнушки? Ось далеко не повний список хвороб, з якими допоможе впоратися це масло:

  • захворювання серцево-судинної системи (атеросклероз, гіпертонія, ВСД, ішемічна хвороба серця, варикозне розширення вен, тромбози, тромбофлебіти, запальні захворювання серця і судин, захворювання, пов’язані з порушенням мозкового кровообігу)
  • захворювання травної системи (гельмінтози, дисбактеріоз, жовчнокам’яна хвороба, виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки, ентерит, ентероколіт, коліт, цироз печінки і ін.)
  • захворювання дихальних шляхів
  • захворювання сечостатевої системи.

Також це масло приймають для зміцнення імунітету. Зовнішньо його використовують для лікування захворювань шкіри (екземи, атомического дерматиту, грибкових захворювань, вугрової висипки, псоріазу, кропив’янки, герпесу, позбавляючи, бородавок та ін.), захворювання м’язів і суглобів, а також нежиті і захворювань вуха.

Застосування олії чорного кмину.

Застосування олії чорного кмину

Зазвичай масло кмину приймають по чайній ложці за чверть години до їди (вранці і ввечері). Мед підсилює лікувальні властивості олії, тому радять запивати масло чорнушки половиною склянки води з розчиненої в ній столовою ложкою меду. При зовнішньому застосуванні маслом акуратно змазують уражену ділянку. При нежиті потрібно акуратно змастити маслом ніздрі зсередини, при захворюваннях дихальних шляхів роблять інгаляцію, додавши столову ложку олії в половину склянки кип ’ ятку.

Перед застосуванням масла бажано проконсультуватися з лікарем, він підбере оптимальний спосіб застосування та дозування. Варто пам’ятати, що не рекомендується застосування олії кмину усередину при вагітності та у період лактації. Доза масла для дитини дорівнює половині дози для дорослого.

Також можливо застосування олії чорного кмину в косметичних цілях. Це масло освіжає, тонізує і пом’якшує шкіру, охороняючи її від висихання і лущення. Його рекомендують жінкам з старіючою шкірою, так як масло чорного кмину розгладжує дрібні зморшки, робить шкіру пружною і еластичною, запобігає її передчасне старіння. Ще масло чорнушки можна використовувати для догляду за жирною і проблемною шкірою: воно допомагає ефективно очистити її від забруднень, нормалізує роботу сальних залоз і попереджає появу вугрового висипу і запалення.

Радимо прочитати також

Як їсти грейпфрут? про Як їсти грейпфрут?.

Зазвичай в косметології масло чорного кмину використовують для приготування різних масок для обличчя і волосся, у складі масел для антицелюлітного масажу і антицелюлітних обгортань, а також для збагачення косметики для догляду за волоссям і шкірою. Врахуйте, що масло кмину володіє дуже інтенсивним дією, тому його не рекомендується використовувати в чистому вигляді. Зазвичай його змішують з іншими косметичними маслами.

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 0.0/10 (0 голоси)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>